Draci stěžejní duel s Pardubicemi nezvládli a jsou poslední

Draci stěžejní duel s Pardubicemi nezvládli a jsou poslední

Vanessa Vařeková, středa 18.1.2023
V rámci 39. kola zajížděli šumperští hokejisté na led chrudimského zimního stadionu, kde museli čelit zatím nejtěžší zkoušce sezóny. V bitvě o pomyslných šest bodů ale selhali, díky čemuž se propadli na poslední příčku. Od začátku utkání tahali Draci za kratší konec lana a tříbrankovou ztrátu marně dotahovali. Když už se díky trefě Lukáše Žálčíka přiblížili na rozdíl dvou branek, rychlostí blesku opět inkasovali. V závěrečné části pak už Drakům nepomohla ani dlouhá pětiminutová přesilovka. Pardubice B tak potvrdily rostoucí formu a na domácím ledě zvítězili 5:1, šumperské trápení naopak neustále trvá.
SKUPINA ČEZ
39.kolo středa 18.1.2023
Dynamo Pardubice "B" - DRACI PARS ŠUMPERK
Dynamo Pardubice "B" - DRACI PARS ŠUMPERK
5:1
(3:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Hanousek (Nedbal, Matýs), 15. Zdráhal (T. Svoboda, Kaut), 18. Matýs (T. Svoboda, Hruška), 31. T. Svoboda (Chabada, Matýs), 56. Kaut (O. Rohlík, Mandát) – 29. Žálčík (Drtil, Bartoš). Rozhodčí: Veselý, Hucl – Thuma, Maňák. Vyloučení: 8:9 navíc Rákos (PCB) 5 min + do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 510. Střely na branku: 50:35. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.
Klouček – Zdráhal, Bukač, Hanousek, Nedbal, Hrádek, Chabada, Drtina – O. Rohlík, Rákos, Mandát – T. Svoboda, Hruška, Matýs – T. Urban, Kaut, Rouha – Lichtag, P. Machač, Kaplan.
Hamalčík – Drtil, Eliáš, Kadeřávek, Dudycha, Hrachovský, Kunst – Mácha, Bartoš, Žálčík – Matěj Svoboda, Šuhaj, Š. Jelínek – Průžek, Nedvídek, Vildumetz – Dubský, Bernat, Jouza - Křemen.

Komentář k zápasu

Pardubické béčko vletělo do utkání energicky a od první minuty diktovalo tempo hry. Dobrý pohyb domácích hráčů Šumperku moc nevoněl, několikrát si tak pomohl nedovolenými zákroky. A hned první vyloučení hostů Pardubice potrestaly. V 10. minutě dostal přihrávku na levý kruh Tomáš Hanousek, který pořádnou dělovkou překonal šumperského brankáře Petra Hamalčíka. O chvíli později měl na své holi vyrovnávací branku Lukáš Žálčík, proti jeho střele ale skvěle zakročil Milan Klouček. Místo toho tak opět zaúřadovali domácí. Druhou přesilovou hru zužitkoval v 15. minutě Jan Zdráhal, který se od modré čáry napřáhl a jeho tvrdá rána zamířila přesně nad Hamalčíkovu vyrážečku. Ještě před první sirénou stihly Pardubice navýšit svůj náskok na tři branky. V 18. minutě poslal Tomáš Svoboda přesný pas zpoza branky do prostoru mezi kruhy, kam si najel zcela volný Ondřej Matýs a nekompromisně zavěsil.

I druhé dějství pokračovalo ve vysokém tempu. Tentokrát se do slibných šancí dostali i Draci. Nejprve musel Klouček vytasit parádní zákrok proti střele Lukáše Žálčíka, ke kterému se trochu šťastně odrazil kotouč do slotu, jenomže šumperský kapitán prostor mezi betony netrefil. Nicméně o tři minuty později se hráč s číslem devadesát už nemýlil. Během dvojnásobné přesilovky předvedl speciální tým Šumperka parádní souhru, na jejímž konci stál Lukáš Žálčík, který na pravém kruhu na nic nečekal a ránou z první rozvlnil síť domácí svatyně. Jenomže hostujícímu celku nebylo v Chrudimi přáno. Téměř vzápětí totiž znovu inkasoval. Úder Šumperku vrátil Tomáš Svoboda, který si ještě stihl před bránou upravit střeleckou pozici a puk pak následně poslal přesně nad rameno šumperského gólmana.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky dostali hokejisté Šumperka obrovskou šanci dostat se zpět do hry. Pardubický útočník Daniel Rákos vyfasoval pětiminutový trest s osobním trestem do konce utkání za krosček. Draci ale v dlouhé početní převaze sotva vystřelili na bránu a více ze hry mělo paradoxně Dynamo, které ve vlastním oslabení několikrát uhánělo na šumperskou klec. Veškerá šumperská snaha tak nakonec vyšla vniveč. Domácí už ve zbytku třetí třetiny spíše kontrolovaly hru a v 55. minutě pak zasadily definitivní úder. Pátou branku Dynama vstřelil Tomáš Kaut, který v přečíslení dva na jednoho poslal puk mezi Hamalčíkovy betony. Rezerva Pardubic tak jasným vítězstvím 5:1 poslala šumperské Draky na samotný chvost tabulky.

Ohlasy trenérů

Lukáš Majer (DRACI PARS ŠUMPERK): „Utkání rozhodla 1. třetina, ve které jsme udělali nesmyslné fauly, kterými jsme pustili Pardubice do přesilovek. Tam se utkání zlomilo. My jsme poté bojovali a snažili se do zápasu dostat zpět, ale na kvalitu soupeře to nestačilo.“

Václav Baďouček (HC Dynamo Pardubice): „Jsme samozřejmě rádi, že se nám podařilo tohle důležité utkání zvládnout. Chtěl bych hráče pochválit za to, jak k tomu přistoupili, bojovali od první minuty až do poslední a zaslouženě jsme vyhráli. Jediné, co mě mrzí, že v utkání byla spousta vyloučených. Toho se musíme příště vyvarovat a hlavně, to už jsem zdůraznil i hráčům po utkání, že porazit a dostat pod sebe Šumperk je teprve první krok. Teď je potřeba dál pracovat na tom, abychom ho pod sebou udrželi.“