Výborně! Draci nedali Litoměřicím sebemenší šanci a z ledu je vyprovodili šesti góly

Výborně! Draci nedali Litoměřicím sebemenší šanci a z ledu je vyprovodili šesti góly

Vanessa Vařeková, úterý 27.12.2022
Šumperští hokejisté nastoupili k poslednímu domácímu utkání roku 2022 proti Litoměřicím. V úvodní třetině měli Draci jednoznačně navrch, když svoji aktivitu dokázali proměnit hned ve tři přesné zásahy. Gólový účet dnešní bitvy otevřel Šimon Jelínek, který po dlouhé době dokázal zužitkovat početní výhodu. Na jeho branku následně navázal přesnou trefou David Bartoš. Litoměřice sice na Bartošovu branku dokázaly odpovědět, jenomže Šumperk si ještě do konce první dvacetiminutovky vzal dvoubrankové vedení zpátky, a to zásluhou Jiřího Průžka. Domácí celek ve druhém dějství ze své ofenzivní hry nepolevoval, ze čtvrtého gólu se ale radoval až v samotném závěru třetiny. Stadion ještě stihl do přestávky snížit na rozdíl dvou branek, čímž se ještě udržel ve hře. Hosté se v úvodu poslední části postarali o chvilkové drama, když proměnili trestné střílení, klid na šumperské hokejky ale vrátil rychlostí blesku Šimon Jelínek. Svěřenci Lukáše Majera už v závěru dnešního souboje nedali prostor téměř žádným chybám a vítězství nakonec zpečetil šestou trefou kapitán Draků Lukáš Žálčík.
SKUPINA ČEZ
32.kolo úterý 27.12.2022
DRACI PARS ŠUMPERK - HC Stadion Litoměřice
DRACI PARS ŠUMPERK - HC Stadion Litoměřice
6:3
(3:1, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 11. Š. Jelínek (Nedvídek, Eliáš), 14. Bartoš (Žálčík, Drtil), 19. Průžek (Žálčík), 38. Eliáš (Mácha, Vachutka), 50. Š. Jelínek (Šuhaj), 59. Žálčík (Průžek) – 15. P. Svoboda (Procházka, Hampl), 39. Procházka (Hampl), 50. Kuťák (TS). Rozhodčí: Jechoutek, Veselý – Kleprlík, Bezděk. Vyloučení: 4:7 + Jícha (LTM) 5 minut + OK. Využití: 3:0. Diváci: 1401. Střely na branku: 38:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 6:3.
Lackovič – Drtil, Dudycha, Hrachovský, Eliáš, L. Rutar, Kunst – Průžek, Bartoš, Žálčík – Matěj Svoboda, Nedvídek, Š. Jelínek – Vachutka, Bernat, Mácha – Tvrdý, Křemen, Jouza – Šuhaj.
T. Král – Hampl, Výtisk, Jebavý, Veber, Holý, Š. Němec, J. Šedivý, Černohorský – Válek, Jícha, P. Svoboda – Procházka, Kuťák, Slavíček – Cikhart, Kracík, Koláček – Pártl, Gajda.

Komentář k zápasu

Vánoční přestávka přišla Drakům zřejmě vhod, neboť do posledního domácího utkání tohoto roku vletěli na Litoměřice s chutí a velkou dávkou energie. Hned v první minutě první třetiny se do obrovské příležitosti dostal Jelínek, který ale tváří v tvář hostujícímu Královi neuspěl. Na druhé straně si Lackovič připsal první důležitý zákrok až v 7. minutě, když měl co dělat, aby udržel kotouč před brankovou čárou, po střele Šedivého. Úvodní branky se diváci v šumperské ŠKODA aréně dočkali až v 11. minutě. Gólový účet otevřel při početní výhodě Šimon Jelínek, který to vzal na sebe, nic nevymýšlel a prostě vypálil. Jeho jedovka nakonec dopadla až za záda Tomáše Krále, který toho příliš neviděl. Uběhly sotva tři minuty a na domácí střídačce bylo ještě o něco veseleji. Po téměř identickém scénáři potrestal další litoměřický prohřešek David Bartoš, který tak poslal svůj tým do dvoubrankového vedení. Litoměřice ovšem na tento gól dokázaly bleskurychle odpovědět. Po neúspěšném střeleckém pokusu Šimona Jelínka se do rychlého protiútoku dostal Přemysl Svoboda a zakončil ho krásnou, a hlavně přesnou dělovkou pod víko. Šumperský gólman neměl proti této střele žádnou šanci. Domácí celek si ale ještě před první sirénou přece jen vzal dvoubrankové vedení zpátky. V 19. minutě se po zaváhání jednoho z hostujících obránců utrhli Draci do přečíslení tři na jednoho. Lukáš Žálčík vyvezl kotouč do útočného pásma, kde přesným pasem našel zcela volného Jiřího Průžka, který po skvělém načasování zakončoval do téměř prázdné brány.

Šumperští hokejisté ze své ofenzivní hry a dobrého napadání nepolevovali ani během druhé dvacetiminutovky. Ve 24. minutě chyběly Průžkovi ke skórování doslova milimetry, místo toho kotouč orazítkoval pouze břevno. Na druhé straně měl na holi tutovku Petr Gajda, který se ocitl úplně sám před Jakubem Lackovičem, ale nesmyslně ji zahodil. Místo toho opět zaúřadovali domácí. Ve 38. minutě vyrazil Král střelecký pokus Šuhaje pouze před sebe do skrumáže, kde se nejlépe zorientoval Filip Eliáš, jenž s notnou dávkou štěstí dorazil kotouč za brankovou čáru. O chvíli později se rozhodčím nelíbilo počínání šumperského ani litoměřického Svobody, oba si tak šli na dvě minuty odpočinout na trestnou lavici. Hra ve čtyřech nakonec více vyhovovala hostujícímu týmu, který toho dokázal využít, jak nejlépe mohl. Ve 39. minutě dostal až příliš prostoru před šumperskou bránou Ondřej Procházka, který krásnou střelou pod břevno vrátil Stadion zpátky do hry o body.

Litoměřice se hned v úvodu posledního dějství mohly dostat na dostřel. Po hrubé chybě šumperské defenzívy se dostali hosté do přečíslení dva na jednoho. Nakonec to vzal na sebe Josef Koláček, jeho ránu ale zastavila pouze branková konstrukce. Draci se závěrečnému tlaku Litoměřic bránili všemi možnými i nemožnými způsoby. Když ale Drtil v 50. minutě, ve snaze zabránění gólu, podrazil Svobodu, oheň byl na střeše. Sudí nařídili trestné střílení, kterého se nakonec zhostil Filip Kuťák, jenž zkušeně poslal puk k levé tyči a utkání ještě zdramatizoval. Drama to ovšem bylo pouze chvilkové. S takovým vývojem totiž nebyl vůbec spokojený rychlík Šimon Jelínek, který ukázkovou dorážkou bleskurychle vrátil dvoubrankový náskok na stranu Šumperka. Stadion se ale nehodlal jen tak vzdát. O tři minuty později se do dobré střelecké pozice dostal hostující Jícha, trefil však pouze tyč! Vzápětí to zkoušel ještě Válek ani tomu se ale nepodařilo překonat domácího brankáře. V 55. minutě pak pohřbil veškeré naděje Litoměřic na dobrý výsledek Josef Jícha, který vyfasoval pětiminutový trest s osobním trestem do konce utkání za napadení šumperského hráče. A právě toto nebezpečné počínání potrestal v 59. minutě kapitán Draků Lukáš Žálčík, jenž se postaral o definitivní tečku za dnešním zápasem. Svěřenci Lukáše Majera si tak od samého začátku šli pro vítězství, Litoměřicím nedali téměř žádnou šanci a po zásluze zvítězili 6:3.

Ohlasy trenérů

David Švagrovský (DRACI PARS ŠUMPERK): „Každý zápas po pauze je vždy takový ošemetný, takže jsme moc rádi za tři body. Myslím si, že větší část dnešního utkání jsme byli o krok lepší. Dnes nám hodně pomohly speciální týmy, ať už to byly přesilovky nebo oslabení. Musím ale dát velký kredit soupeři, který má přesilovky výborné. Pořád jsme ale v nějakém procesu, kdy chvílemi neumíme pracovat třeba s tím náskokem a občas se nám stane, že ulítneme a uděláme nějaké chyby, které tam dnes byly bohužel vidět. Zápas se podle mě lámal ve třetí třetině, kdy jsme ustáli tlak soupeře a rovněž nás podržel brankář. A potom samozřejmě ten gól na 6:3, to byla úplná tečka. Ještě bych chtěl moc poděkovat divákům za podporu. Přišel plný barák a atmosféra byla opět výborná.“

Jakub Janoušek (HC Stadion Litoměřice): „Od první třetiny jsme měli velký problém s napadáním soupeře, díky čemuž jsme se nedostávali z pásma. Ve druhé třetině nás do hry dostala ta čtyřminutová přesilovka, ale následně jsme se zase trošku vyautovali našimi zbytečnými vyloučeními. Evidentně nám to tu v Šumperku prostě nesedí.“