Fantastický týmový výkon přinesl cenný skalp, Draci upevňují pozici v tabulce

Fantastický týmový výkon přinesl cenný skalp, Draci upevňují pozici v tabulce

Michal Krobot, Vanessa Vařeková, středa 7.12.2022
V rámci 28. ligového kola do Škoda arény přijel jeden z předsezónních favoritů. Zlín s hvězdně nabitým kádrem ale v Šumperku neuspěl. Naopak se ukázalo, že týmová bojovnost a soudržnost je více než jména na soupisce. Draci drželi pospolu a společně s dobrou hrou si z chanceligového stromu utrhli tříbodové ovoce. Vítěznou branku si připsal Daniel Vachutka, který se trefil poprvé v sezoně a střelecké trápení tak prolomil v nejlepší možný moment. Skvělou práci v brankovišti také předvedl Jakub Lackovič.
SKUPINA ČEZ
28.kolo středa 7.12.2022
DRACI PARS ŠUMPERK - PSG Berani Zlín
DRACI PARS ŠUMPERK - PSG Berani Zlín
3:1
(0:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Průžek (Žálčík), 25. Vachutka (Mácha, Nedvídek), 59. Žálčík (Průžek, Mácha) – 4. Mrázek (Honejsek, Kubiš). Rozhodčí: Zavřel, Veselý – Otáhal, Kučera. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 1221. Střely na branku: 27:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Lackovič – Kadeřávek, Eliáš, Rutar, Hrachovský, Kunst, Dudycha – Průžek, Kohút, Žálčík – Svoboda, Šuhaj, Jelínek – Vachutka, Nedvídek, Mácha – Křemen, Bernat, Jouza.
Kašík – Bukač, Husa, Kachyňa, Bartko, Zbořil, Talafa, Riedl – Kubiš, Honejsek, Mrázek – Ondráček, Sedláček, Pospíšil – Köhler, Hejcman, Illéš – Luža, Gago, Frömel.

Komentář k zápasu

Ačkoliv měli hostující Berani lepší vstup do utkání, k první nebezpečné střele se dostali domácí Draci. Šumperský centr Dávid Kohút se ve 3. minutě z ničeho nic ocitl zcela sám před Liborem Kašíkem, jeho střela ale zamířila pouze do gólmanské výstroje. Neproměněná tutovka Kohúta si hned vzápětí vybrala svojí daň. Antonín Honejsek z protiútoku přihrál na střed hřiště Petru Mrázkovi, který rychlou střelou švihem poslal kotouč za záda přesouvajícího se Jakuba Lackoviče – 0:1. Domácí hokejisté měli v další průběhu úvodní části několik příležitostí srovnat krok. Dokonce jim soupeř nabídl hned dvě přesilové hry, nicméně ani jednu využít nedokázali. Asi nejblíže k vyrovnání měl obránce Filip Eliáš, který zůstal nikým nehlídaný před zlínským gólmanem, ve vyložené šanci ale úplně hostující svatyni přestřelil. První dvacetiminutovka tak skončila těsně ve prospěch Beranů.

Draci v prvních minutách druhého dějství úspěšně ubránili zbytek oslabení, které jim ještě zbývalo. Ihned po uplynutí trestu se domácí vydali do útočného pásma, kde se pokoušel střelou k bližší tyči prosadit Průžek, jeho pokus ovšem Kašík výtečným zákrokem vyrazil. Podruhé už to ale šikovnému střelci vyšlo. Zlínský brankář nejprve dobře zasáhl proti Žálčíkovi, jenomže si z brány vyjel příliš daleko, čehož následně využil Jiří Průžek a střelou z vrcholu levého kruhu nekompromisně zavěsil do zcela odkryté brány – 1:1. Šumperský tým byl rázem jako na koni. Soupeře znovu uzamkl v jeho obranném pásmu a začal na něj vyvíjet enormní tlak, který nakonec velmi rychle vyústil v druhou branku. Tvrdou ránu Máchy ještě stihl Kašík vyrazit, ale jen před sebe, kde stál zcela volný Daniel Vachutka, který už kotouč za záda zlínského gólmana dorazil – 2:1. Daniel Vachutka tak konečně prolomil svoji střeleckou smůlu a postaral se o první obrat tohoto zápasu. Ve zbytku druhé třetiny se už nic zajímavého, kromě několika trestů, neudálo. O vítězi tak měla definitivně rozhodnout poslední část základní hrací doby.

Hned v úvodu závěrečné části střílel zlínský Petr Mrázek, jeho střele ale chyběly správné parametry. Na druhé straně se ve velké šanci ocitl šumperský kapitán, nicméně jeho střelu z voleje Kašík zneškodnil. Chvíli nato si pomohl nedovoleným zákrokem Daniel Bukač, který tak Drakům nabídl možnost definitivního úderu. Domácí mužstvo ale bylo v dnešních přesilovkách bezzubé. Přestože byly početní výhody dobře sehrané, pokaždé tomu chyběla střelba. Vzápětí dostali šanci na srovnání také hosté. Za vysokou hůl si šel odpočinout Matěj Svoboda, ale ani početní převaha soupeře gólovou radost nepřinesla. Drakům tak nezbývalo nic jiného než těsný náskok hájit všemi silami až do úplného konce. Zlín se ale rovněž nevzdával a tři minuty před závěrečnou sirénou odvolal brankáře. Šumperk však obrovskému tlaku Beranů nakonec odolal a v čase 58:58 jim zasadil poslední úder Lukáš Žálčík, jenž ránou ze středního pásma trefil prázdnou klec – 3:1. Draci si tak po zásluze připisují první vítězství proti tomuto celku a díky třem bodů se opět vrací na 10. místo zajišťující osmifinále play off.

Ohlasy trenérů

Lukáš Majer (DRACI PARS ŠUMPERK): „Myslím si, že od první minuty zápasu to byl večer, na který tu spousta lidí bude dlouho vzpomínat. Zlín úplně změnil přístup k zápasu. Najednou to byl tým, který dohrával souboje a hodně bruslil. My jsme s tím měli prvních 5 minut obrovský problém. Následně se nám ale povedlo ten tlak aktivitou otupit. Od druhé třetiny jsme velmi rychle otáčeli hru a dostávali jsme se do šancí, které jsme pak proměnili. Možná jsme tam mohli odskočit na víc než na 2:1, ale tu jednu přesilovku, kde jsme to měli jednoznačně zlomit, jsme my trenéři špatně vysvětlili. Takže to jde za námi. No a ve třetí třetině jsme už byli bojovnější, organizovanější, obětavější a silnější na nohách. K vítězství nás dnes doslova dotlačili naši fanoušci. Řekl bych, že po třech či čtyřech zápasech tu byla znovu fantastická divácká kulisa a jejich podpora byla strašně moc cítit, čehož si velmi vážíme. Co se týče absencí některých hráčů v posledních kolech, my už od zápasu s Porubou neustále laborujeme se zraněními či nějakou virózou. Proto minule nehráli Bartoš, Průžek, Hamalčík a dnes i Hrachovský.“

Miloš Říha ml. (PSG Berani Zlín): „Začátek zápasu byl podle představ. Odehráli jsme ho dobře, dokonce jsme z brejku vstřelili rychlý gól. Pak tam ještě byla docela slušná pasáž, ale od nějakého prvního vyloučení si myslím, že už náš výkon optimální nebyl. Začali jsme hrát zbytečně složitě a ubrali jsme na důrazu a agresivitě. Na začátku druhé třetiny jsme si mohli pomoct přesilovkou, kterou jsme ale bohužel sehráli špatně, bez jediné střely. Místo toho nám domácí ze svého tlaku, energie a rychlosti dali dvě branky během dvou minut. Ve třetí třetině si myslím, že tam nějaký optický tlak byl. Nicméně v pasáži, kdy jsme ten kotouč měli v útočném pásmu, jsme nebyli pro bránu moc nebezpeční. Když už jsme se dostali blíže ke slotu, k bráně nebo do nějaké střelecké pozice, tak to šlo pokaždé vedle. Pak jsme se snažili riskovat, ale bohužel to nevyšlo. Samozřejmě nejsme spokojeni, je to špatný výsledek. Sice tam byly některé pasáže, ve kterých bychom našli pozitiva. Výborně zachytal brankář, ale s defenzívou nemůžeme být spokojeni a v útoku nejsme dostatečně nebezpeční. Čeká nás ještě hodně práce.“