Dobrý výkon nestačil. Draci vyšli proti Beranům bodově naprázdno

Dobrý výkon nestačil. Draci vyšli proti Beranům bodově naprázdno

Kateřina Glogarová, Vanessa Vařeková, sobota 17.9.2022
Draci v rámci 2. kola Chance ligy přivítali na svém ledě Berany ze Zlína. Po dobrém výkonu nakonec vyšli bodově naprázdno, za svůj výkon ale určitě mohou odejít se vztyčenou hlavou. O první gól utkání se postaral Claieraux, který skóroval těsně po vypršení Husova trestu. Ve druhé periodě rozjásal domácí publikum Bernat, který vyrovnával na 1:1. Hosté se pak díky dvěma trefám dostali do dvoubrankového vedení. Naději na bodový zisk v poslední části hry vykřesal ještě Bartoš, který snížoval na rozdíl jedné branky. Šumperští hráči byli ke konci utkání aktivnějším celkem na ledě a Berani se ještě museli strachovat o svůj výsledek. Nakonec však při power-play poslal kotouč do domácí sítě Ondráček, který upravil skóre na konečných 2:4.
SKUPINA ČEZ
2.kolo sobota 17.9.2022
DRACI PARS ŠUMPERK - PSG Berani Zlín
DRACI PARS ŠUMPERK - PSG Berani Zlín
2:4
(0:1, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 28. Bernat (Křemen, Drtil), 48. Bartoš (Drtil, Vachutka) – 12. Claireaux (Ondráček), 31. Köhler (Pospíšil, Kindl), 38. Gazda (Honejsek, Kindl), 59. Ondráček (Claireaux). Rozhodčí: Wagner, Rapák – Roischel, Bohuněk. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 854. Střely na branku: 25:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4.
Lackovič – Eliáš, Drtil, Kadeřávek, Kunst, Rutar, Hrachovský, Dudycha – Průžek, Bartoš, Žálčík – Vachutka, Šuhaj, Kohút – Bernat, Čermák, Křemen – Horký, Svoboda IV, Jouza.
Huf – M. Novotný, Gazda, Zbořil, Bukač, Husa, Bartko, Suhrada – Köhler, Kindl, Pospíšil – Ondráček, Claireaux, Illéš – Kubiš, Honejsek, Mrázek – P. Sedláček, Hejcman, Gago.

Komentář k zápasu

Úvodní buly historicky prvního zápasu mezi týmy DRACI PARS ŠUMPERK a PSG Berani Zlín od založení společnosti HOKEJ ŠUMPERK 2003, s.r.o. ovládli hosté. První střelu na šumperského gólmana Jakuba Lackoviče vyslal šumperský odchovanec ve službách Beranů, Martin Novotný. Lackovič však bez problémů zasáhl. Na druhé straně prověřil připravenost Daniela Hufa Filip Eliáš, také ale bez úspěchu. Hned ve 2. minutě zápasu mohl otevřít skóre Jiří Ondráček či Jakub Illéš. Prvně jmenovaný byl mezi kruhy úplně sám, ale puk se mu na poslední svezl z hokejky. K dorážce se následně dostal Jakub Illéš, ale na brankáře Draků nevyzrál. Za Šumperk se do obrovské šance dostal Vartislav Kunst, nicméně jeho střela nakonec skončila mimo zlínskou bránu. V 8. minutě se po střele Pavla Sedláčka rozezvonila brankářská konstrukce. Účet dnešního zápasu otevřel ve 12. minutě francouzský forvard Valentin Claireaux, který střelou přes obránce překonal domácího gólmana.

Krátce po startu druhé časti nabídli Berani Drakům přesilovou hru. Za podrážení si šel na dvě minuty odpočinout Mikuláš Zbořil. Šumperk se ihned vydal do útoku, dostal hostující celek pod tlak, ale ani jeden pokus neskončil za zády Daniela Hufa. Nejblíže k tomu měl šumperský kapitán Lukáš Žálčík, jenž dnes odehrál své 500. utkání v Chance lize. Po nádherném pasu Kunsta poslal na bránu jedovku, kterou ale Huf stačil vyrazit. Domácí tým se ale přece jenom vyrovnání dočkal. Ve 28. minutě pokazil rozehrávku obránce Beranů Daniel Bukač, čímž namazal Tomáši Bernatovi, který překonal Hufa a zároveň si připsal první gól v novém působišti. Ševci však celkem rychle na inkasovanou branku odpověděli. Ve 30. minutě předvedl svůj um v předbrankovém prostoru Bedřich Köhler, který dotlačil kotouč za záda Lackoviče. Draci ani po druhé inkasované brance v aktivitě nepolevili. Hned vzápětí měl na hokejce další vyrovnávací gól Dávid Kohút, na kterého zívala prázdná klec. Daniel Huf však na poslední chvíli dokázal fantasticky zasáhnout. Ve 37. minutě dostal menší trest za podrážení šumperský Filip Eliáš. A právě toto vyloučení bylo v dnešním souboji jako jediné potrestané. O minutu později dostal přihrávku na modrou čáru Daniel Gazda a tvrdou ránou prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Šumperští hokejisté měli posledních dvacet minut na případný zvrat zápasu. Do závěrečné časti tak vstupovali s velkou dávkou motivace. Po další chybě hostů v rozehrávce se v dobré pozici ocitl Tomáš Drtil, ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Na druhé straně zvolil střelu z levého křídla Petr Mrázek, Lackovič byl však připraven. Ve 46. minutě se strhla menší šarvátka mezi domácím Kunstem a hostujícím Gagem. Oba hráči si proto od rozhodčích vysloužili dvě minuty za hrubost. Není tajemstvím, že hra ve čtyřech a větší prostor na ledě Drakům vyhovuje. A to se potvrdilo i nyní. Ve 48. minutě se o zdramatizování zápasu postaral centr první formace David Bartoš, který měl jednoduchý úkol, a to poslat kotouč do zcela prázdné brány. I pro Davida Bartoše se tak jednalo o premiérovou trefu v dračím dresu. Domácí mužstvo si těsně před koncem utkání vyžádalo oddechový čas, po kterém následovala hra bez brankáře. Power play ale Šumperku nevyšla podle představ. K puku se nakonec dostal Jiří Ondráček, jenž střelou do prázdné šumperské svatyně definitivně rozhodl o vítězství Zlína 4:2.

Ohlasy trenérů

Lukáš Majer (DRACI PARS ŠUMPERK): „Určitě nás dnes mrzí vůči lidem a Žalčovi, který dnes odehrál 500. zápas v Chance lize, že jsme ten zápas nedovedli do bodu, na který jsme měli. Měli jsme na to šance a měli jsme na to příležitosti v závěru i v power play. Bohužel Zlín byl celý zápas gól napřed a ve třetí třetině si to uhrál zkušeně. Každopádně dnes jsme ukázali cestu a velkou sílu mužstva. Dobrou práci nám odvedla čtvrtá formace. Nicméně myslím si, že jsme ten zápas měli dotáhnout do remízy.“

Juraj Jurík (PSG Berani Zlín): „Určitě největší pozitivum dnešního zápasu je, že jsme získali 3 body. Náš výkon nebyl optimální. Vlastně jsme začali tam, kde jsme skončili ve Zlíně. Celý zápas na nás ležela nějaká deka. Dnes jsme tedy jenom nějakou bojovností a důsledností urvali tři body, za které jsme rádi.“

Fotografie ze zápasu