Ani Kopřivnice nevyzrála na Draky, ti zvítězili doma 5:2

Ani Kopřivnice nevyzrála na Draky, ti zvítězili doma 5:2

Jaroslav Svoboda, středa 2.10.2019
Šumperští hokejisté prodloužili šňůru neporazitelnosti a na svém ledě porazili Kopřivnici 5:2. Hosté přitom vedli po úvodní třetině, v první polovině té druhé ale vzali Draci zápas pevně do svých rukou. Nakonec i díky třem brankám v přesilovkách soupeře porazili 5:2, čtyřmi kanadskými body se blýskl obránce Tomáš Sedlák. Za hosty bodoval i Adam Kofroň, který v 59. minutě asistoval u druhé branky Kopřivnice. O pár minut později přenesl své věci ze šatny hostů do domácí kabiny a stal se novou posilou Draků. Svěřenci Martina Janečka zůstávají na čele tabulky, na druhý Hodonín mají náskok šesti bodů.
SKUPINA ČEZ
7.kolo středa 2.10.2019
DRACI PARS ŠUMPERK - HC Kopřivnice
DRACI PARS ŠUMPERK - HC Kopřivnice
5:2
(0:1, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 23. Pokorný (Sedlák, Haloda), 25. Sedlák (Vachutka, Spratek), 29. Drtil (Vachutka, Haloda), 50. Haloda (Sedlák, Vachutka), 55. Sedlák (Drtil, Spratek) - 16. Marek, 59. Krzak (Kofroň, Suchý). Rozhodčí: Šudoma - Kučera, Pospíšil. Vyloučení: 4:8, navíc Pargáč (KOP) 10 minut os. trest nesp. chování. Využití: 3:1. Diváci: 830. Střely na branku: 36:35. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2.
Wanecki - Sedlák, Drtil, Gewiese, Kabelka, Řezáč, Chujac - Pokorný, Haloda, Vachutka - Krejčiřík, Antonov, Hroch - Scheuter, Spratek, Müller - Šíp, Urban
Hromada – Štěpánek, Krzak, Imrich, Bail, Krutil, Stříž, Rudl – Gola, Suchý, Marek, Hrubý, Pěnčík, Kofroň, Fojtík, Sluštík, Pargáč, J. Mach, M. Mach, Ďurač

Komentář k zápasu

Bez dvou členů elitní formace vstupovali Draci do souboje proti Kopřivnici. Absence Jaroše a Milfaita řešil trenér Janeček odvážným krokem, když na pozici centra elitního útoku posunul obránce z třetí defenzivní dvojice, Marka Halodu. Ještě v průběhu duelu sice Halodu vrátil do obrany, ale zlínský odchovanec i tak zaznamenal tři kanadské body, včetně gólu.

V první třetině to byli hosté, kdo měl více ze hry. K vidění byl z obou stran velmi aktivní hokej, ve kterém Kopřivnice zdatně sekundovala lídrovi tabulky. Hned v úvodu musel na trestnou lavici Krzak a domácí tým sevřel soupeře, gól ale nedal. Podobně vypadala přesilovka hostů hned vzápětí, jenže oproti Drakům si Kopřivnice nedokázala vypracovat střelecké pozice. V osmé minutě sehráli skvělou akci Vachutka s Pokorným. Nejproduktivnější hráč skupiny Východ si proklestil cestu kolem mantinelu, z brankové čáry pak dával najíždějícímu Pokornému. Jeho zakončení však skončilo vedle branky.

Další šanci nedal ani Tomáš Sedlák, na druhé straně zahrozil Ivan Ďurač. Posila z Poruby, která se krátce nedávno mihla i v šumperském dresu, si ale vylámala zuby na Waneckim. Prvním týmem, kdo v zápase skóroval, tak byla Kopřivnice. Chybu v šumperské defenzívě potrestal MIROSLAV MAREK, který trefil přesně růžek branky Draků.

Do druhé třetiny ale vstoupili Draci podstatně aktivněji. A do poloviny zápasu pak zlomili zápas ve svůj prospěch. V čase 21:43 musel na trestnou Adam Kofroň a faul protihráče, který se za pár desítek minut měl stát spoluhráčem, potrestal DOMINIK POKORNÝ. Sedlákovu bombu vyrazil Hromada pouze před sebe, na což reagoval nejpohotověji právě Pokorný. Uběhly takřka přesně dvě minuty hry a Šumperk šel do vedení. Tentokrát se k odraženému puku dostal TOMÁŠ SEDLÁK a následné nahození na branku propadlo až za záda Petra Hromady.

Další využitá přesilovka Draků nakonec na sebe nenechala dlouho čekat. Zcela zbytečnou hrubost předvedl hostující Pargáč, načež nezaviněně trefil Kabelku do obličeje Kofroň a oba hráči se během pár vteřin sešli na trestné lavici. Draci nabídnutou početní výhodu pěti proti třem využili. Krejčiřík namazal TOMÁŠI DRTILOVI, který sice při zakončení zlomil hůl, ale i tak dokázal nasměrovat puk do sítě - 3:1!

Draci byli ve druhé třetině lepší než soupeř a připisovali si další šance, gólový účet se ale do přestávky nenavýšil. Snížení na holi měl i hostující Krzak, ale ani on neuspěl. Do poslední třetiny šli tedy Draci s náskokem dvou branek, který se jali také navyšovat. To již byl Marek Haloda zpět v obraně a na centru první formace Daniel Spratek. A oba se také aktivně podíleli na pojištění vedení.

Hned další gól vstřelil Šumperk opět v přesilovce. Při vyloučení Rudla zapracoval právě MAREK HALODA, který dostal nabídku od Sedláka a Hromadovi nedal šanci. Třetí využitá přesilovka znamenala důležité pojištění stavu skóre. A navíc, Šumperk přidal pátou trefu. Na modré čáře byl Danielem Hrubým mimo zorný úhel rozhodčího podražen Tomáš Sedlák. Dvouminutový trest sice Hrubý nedostal, ale gólový trest přišel. Po zákroku totiž zůstal Sedlák nehlídán za obranou, a tak zatímco hosté ztratili při přechodu do útoku puk, tak on mohl přijmout milimetrový pas od Drtila. S brejkovou situací si TOMÁŠ SEDLÁK poradil parádně, vynikající zakončení vzalo Hromadovi jakékoliv šance na úspěšný zákrok.

V samotném závěru pak naopak hosté hráli přesilovku pěti proti třem a gólově se prosadili. V čase 58:29 se ještě minutu a půl kopřivnický hráč Adam Kofroň dostal do mezihry před brankou Waneckiho, puk do sítě nakonec dotlačil FILIP KRZAK. Hosté ještě dokonce zkusili hru bez brankáře, ale po dalším Pargáčově zbytečném faulu, ke kterému navíc vyfasoval hostující útočník i desítku, bylo rozhodnuto.

Ohlasy trenérů

Martin Janeček (DRACI ŠUMPERK): Měli jsme problém se sestavou a trochu jsme na to museli reagovat. Některé tahy vyšly, některé nevyšly. Nakonec jsme našli ve třech pětkách to, co fungovalo, a zápas jsme otočili. Mužstvo ukázalo, že má sílu. I v první třetině jsme měli více ze hry, ale v šancích jsme se pořád někde hledali, hráli po rozích a Kopřivnice byla jednoznačně nebezpečnější a zaslouženě vedla. Museli jsme si vzít ponaučení k srdci. Nabádal jsem hráče, abychom šli zase do hry s tou naší jednoduchou hrou, napadáním a agresivitou. Z toho jsme poté získávali přesilovky a šanci, tlačili jsme se před brankáře a dali branky. Tento přístup nás vrátil do zápasu a díky němu jsme utkání otočili.

Fotografie ze zápasu