Draci nasypali Písku kanára a znovu jdou v sérii do vedení

Draci nasypali Písku kanára a znovu jdou v sérii do vedení

Jaroslav Svoboda, středa 6.3.2019
Skvělý výkon předvedli šumperští hokejisté ve třetím čtvrtfinálovém utkání série. Písecké hokejisty tentokrát k ničemu nepustili, naopak soupeři z přehršel šancí vstřelili šest branek. Dvěma góly se podílel na vítězství zkušený forvard Karel Plášek, Ondřej Haloda vychytal čisté konto. Šumperk se tak znovu vrací do vedení v sérii a tentokrát již pojede do Písku s myšlenkou, že případná výhra by znamenala postup do dalšího kola.
SKUPINA ČEZ
ČF3 středa 6.3.2019
DRACI PARS ŠUMPERK - IHC Písek
DRACI PARS ŠUMPERK - IHC Písek
6:0
(2:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. M. Haloda (Krejčiřík), 17. Pokorný (Mojžíš, Gewiese) 26. Plášek (Romančík), 26. Králík (Pokorný, Gewiese), 30. Plášek (Vorobjev, Gewiese), 52. Kuťák (M. Haloda, Vachutka). Rozhodčí: Škach - Bubela, Zedník. Vyloučení: 10:12. Využití: 2:0. Diváci: 984. Střely na branku: 49:28.
O. Haloda - Tolokonnikov, Mojžíš, Urban, Gewiese, M. Haloda, Řezáč, Sedlák - Pokorný, Romančík, Krejčiřík, Hroch, Vachutka, Kuťák, Plášek, Králík, Antonov, Čuřík, Vorobjev, Ostřanský
Hauser (41. Kříž) - Turek, Suda, Hora, Parýzek, Červinský, Houdek, Hanus, Pelant - Hučko, Šuhaj, Sýbek, Rod, Polata, Tintěra, Koupal, Volf, Marcilis, Strnad, Novák

Komentář k zápasu

Po prohře v Písku fanoušci již netrpělivě vyhlíželi domácí zápas, třetí v sérii. Trenér Jozef Zavadil postavil mezi tyče Ondřeje Halodu, který musel nahradit Patrika Polívku. Ten se lehce zranil při rozbruslení.

Nicméně šumperský gólman moc práce neměl a když už na něj něco, hlavně v úvodní třetině, něco mířilo, tak s přehledem lapil. Draci pak od úvodních minut na soupeře vlétli a bez přehánění drželi zápas ve své režii prakticky až do jeho konce. První gól pak na sebe nenechal dlouho čekat. V šesté minutě se do zakončení dostal Marek Haloda a přesnou trefou potěšil celý tým včetně svého bratra v protiléhlém brankovišti.

Šumperk i v dalších minutách držel hru, jenže přesilovou hru nevyužil a nejvážnější šance Písku na nějaký průlom v utkání přišel v přesilovce pěti proti třem. V ní ale hosté neuspěli, Polata jen trefil tyč. A postupem času si pak Draci opět převzali iniciativu a naopak sami v přesilovce skórovali. Z tlaku vytěžil střelu Dominik Pokorný a Hauser lovil kotouč ze své branky podruhé.

Oproti předchozím dvěma zápasům tentokrát rozhodla druhá třetina, nikoliv ta poslední. Šumperk do ní vtrhl s chutí a zatlačil Písek do defenzívy. Plášek těsně nedosáhl na přihrávku Čuříka, Kuťák poté neprotlačil puk mezi betony brankáře a Vachutka přestřelil. Pak se už Šumperk dočkal. Draci předvedli skvělý brejk, na jehož konci byl po přihrávce Romančíka Karel Plášek. Zkušený forvard nezaváhal a kotouč poslal do odkryté branky.

A o další půlminutu později se Draci radovali znovu. Pokorný nahodil puk před branku a ten se od nohy stojícího Lukáše Králíka odrazil do branky. Hosté sice reklamovali kopnutí nohou, ale šumperského forvarda zasáhl puk ve chvíli, kdy jen postával u klece. Rozhořčení přehnal brankář Hauser, který rukama strčil do čárového rozhodčího a Písek vyfasoval další trest. Draci sice přesilovku nevyužili, ale chvíli poté se již dočkali páté trefy. Dmitrij Vorobjev tváří v tvář Hauserovi neuspěl, ale písecký brankář puk ve výstroji neudržel a Karel Plášek snáze zametl kotouč za brankovou čáru.

V druhé polovině zápasu se pak hra hlavně přitvrdila a přibylo trestů. Emoce pak vzplály hlavně po zbytečném faulu hostujícího Volfa, který v přerušené hře na hranici zranění fauloval jednoho z domácích hráčů. To popudilo Lukáše Králíka a v prostoru ledové plochy u střídaček se strhla bitka. A zaplnily se trestné lavice. Draky ale tento moment nijak nerozhodil, do konce třetiny ovládali dění, ale další branky již do sirény nepřidali.

Hosté do třetí třetiny nasadili místo Hausera mezi tyče Richada Kříže. Zápas se ale nijak ze zajetých kolejí nevybočil. Šumperk poctivě bránil a vývojem duelu nalomení hosté marně hledali cestu do koncovky. Nepomohla jim ani přesilovka po vyloučení Gewieseho. To Draci naopak při své početní výhodě, když na trestné lavici spočal Jan Sýbek, přidali šestý zásah. Další závar před píseckou brankou zužitkoval Filip Kuťák, který se neohroženě vrhl za kotoučem do prostoru mezi kruhy a byť atakován, trefil přesně.

Draci dotáhli duel do vítězného konce a do Písku k pátečnímu čtvrtému pokračování čtvrtfinálového seriálu míří s vedením 2:1 na zápasy. Navíc fanoušky může těšit opravdu výtečný výkony, který v zápase Šumperk předvedl.

Ohlasy trenérů

Jozef Zavadil (Draci Šumperk): Konečně jsme hráli hokej, jaký bychom si představovali a jaký bych chtěl, aby hráli. Byl to náročný hokej, napadali, vraceli se do obranného tvaru... O to víc nás může mrzet prohra z Písku, můžeme si nadávat. Na druhou stranu to třeba bylo dobrý, že jsme tam prohráli, třeba to pomohlo k tomuto výkonu a výsledku. Musím je pochválit, dnes zápas zvládli všichni velmi dobře.
Václav Šrámek (IHC Písek): Šumperk vyhrál zcela zaslouženě. Přehrál nás ve všech směrech, ještě v první třetině jsme hráli jakžtakž. Měli jsme dvě šance, jednou zazvonila tyčka. Ale od začátku od druhé třetiny byli domácí jednoznačně lepší, vyndali nás se vším všudy. Nasazením a tvrdostí odehrál Šumperk nejlepší zápas v sérii. Dnes s nasazením a tvrdostí od nás hráli dva hráči, ze strany domácích řekněme deset. Prostě jsme dnes nestačili.

Fotografie ze zápasu