Díky výbornému výkonu porazili Draci Moravské Budějovice 4:1

Díky výbornému výkonu porazili Draci Moravské Budějovice 4:1

Jaroslav Svoboda, sobota 12.1.2019
Od Šumperku ke Šumperku. Ve státní svátek 17. listopadu se Drakům podařilo vyhrát v Moravských Budějovicích 3:0. Uběhly skoro plné dva měsíce, od uvedeného zápasu lídr skupiny Jih vyhrál za tři body všechna následující utkání. Tuto skvělou sérii ukončil znovu Šumperk, tentokrát na svém ledě. Jestliže v prvním utkání si Žihadla vylámala zuby na Ondřeji Halodovi, tak v odvetě je dlouho trápil skvělý Patrik Polívka. Za svá záda pustil jediný kotouč, a tak i díky jistému výkonu svého brankáře vyhráli Draci v dramatickém utkání proti kvalitnímu soupeři 4:1.
SKUPINA ČEZ
31.kolo sobota 12.1.2019
DRACI PARS ŠUMPERK - Moravské Budějovice
DRACI PARS ŠUMPERK - Moravské Budějovice
4:1
(1:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Plášek (Drtil, Čuřík), 37. Vorobjev (Plášek, Drtil), 55. Čuřík, 59. Antonov (Hroch) - 49. Heinrich (Ferda). Rozhodčí: Dufka - Křivohlavý, Klouda. Vyloučení: 5:8. Bez využití. V oslabení: 1:1. Diváci: 945. Střely na branku: . Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Polívka - Tolokonnikov, Gewiese (C), Drtil, M. Haloda, Řezáč, Sedlák (A) - Pokorný, Romančík, Hroch, Vachutka, Urban, Plášek (A), Králík, Antonov, Blecha, Čuřík, Vorobjev, Ostřanský
Jekel - Trnka, Kadela, Veleba, Peroutka (C), Kabelka, Kliment, Pospíchal - Matějka, Lupač, Juráň, Horký, Mikeš (A), Hačecký, Rytnauer (A), Hrala, Ferda, Heinrich

Komentář k zápasu

Deset výher v řadě je forma jako hrom. A právě s touto vizitkou dorazila do Šumperku parta z Moravských Budějovic, která vládne skupině Jih. Tým s mnoha výbornými hokejisty v čele s Pavlem Jekelem či útočníkem Ladislavem Rytnauerem je ve své skupině neporazitelný. Od září 2018 totiž s žádným ze soupeřů ze skupiny Jih neprohrál.

Od 4. kola soutěže podlehl svému sokovi jen dvakrát. A to Hodonínu a pak ve zmiňovaném duelu doma se Šumperkem. Právě Draci pak vyzráli na Žihadla i podruhé. Vítězství se ale nerodilo lehce. Domácí navíc nevstoupili optimálně, i když měli hned výhodu čtyřminutové přesilovky. Jenže tu neodehráli ideálně. K první střele se dostali až šest vteřin před návratem vyloučeného Kabelky na led, a to Čuřík ještě minul branku.

Jekel poté zlikvidoval solidní střelu Vorobjeva, pak už se Šumperk prosadil. Po levém křídle se skvěle prosadil Karel Plášek, zkušený matador stáhl kotouč do bekhendové kličky a poté zasunul puk za záda bezmocného Jekela. Krásná akce rozehřála šumperské publikum, další pokusy Draků však pohotově a úspěšně kryl Jekel. Neuspěli Drtil, Sedlák a ani Plášek. Šumperk ubránil i dvojí oslabení a do kabin se šlo za těsného vedení.

Další výhodnou přesilovku měli Draci i v úvodu druhé třetiny, tentokrát v poměru pěti proti třem. Ale ani v tomto případě se svěřenci Jozefa Zavadila neprosadili, naopak Patrik Polívka musel hasit požár při úniku Romana Mikeše. Dlouho pak Draci marně dobývali budějovickou branku, nevyužili ani další dvě přesilovky. Skórovat pak mohl Čuřík i ve vlastním oslabení, neuspěl však. Nutno dodat, že prozatím.

Skóre se měnilo až o dvě další minuty později. Plášek se dostal do brejku, Jekel ho sice ještě vychytal, ale dorážku Dmitrije Vorobjeva už vyrážel kousek za brankovou čárou. Tyhle milimetry se nakonec staly rozdílovými ve výsledku.

Hosté totiž dokázali snížit a jak je v poslední době bohužel pro Šumperk již zvykem, uspěl ve vlastním oslabení. Radim Ferda, hrdina Žihadel z vítězného zápasu proti Hodonínu, vybojoval za brankou přihrávku na Aleše Heinricha, který dokázal procedit puk za Polívku. Moravské Budějovice se tak prosadily po 108 minutách a 26 sekundách hry proti Drakům v této sezóně.

Hosté zvýšili tempo, začali ve dvou napadat hráče s pukem, otevřeli hru a Draci měli rázem s Budějovicemi plno práce. Aktivní hra Žihadel přinášela spoustu svízelných situací před brankou Patrika Polívky, ten ale v klíčových momentech i za pomoci obětavých spoluhráčů držel těsné vedení. Navíc dvě minuty za podrážení vyfasoval Dominik Pokorný a hosté měli v cestě za vyrovnáním k dispozici přesilovku. Ta sice klíčový zlom v zápase přinesla, ale ve prospěch Draků. Do brejku se dostali Jakub Čuřík s Karlem Pláškem, ale prvně jmenovaný nakonec volil individuální řešení a po vybruslení do mezikruží trefil krásně k tyčce Jekelovy branky!

Hra vabank ze strany hostů přinesla ještě jednu branku pro domácí. Závar před Jekelem z otočky řešil přesným zásahem Vladimir Antonov, Draci porazili lídra skupiny Jih 4:1 a navýšili na čele tabulky své skupiny náskok na osm bodů.

Fotografie ze zápasu