Ohlédnutí za sezónou 2019/2020 a to nejzajímavější ze statistik

Ohlédnutí za sezónou 2019/2020 a to nejzajímavější ze statistik

Vanessa Vařeková, Ladislav Lichner, úterý 3.11.2020

Draci v uplynulém ročníku suverénně ovládli 2.ligu skupiny Východ. V základní části odehrál Šumperk 44 utkání, přičemž hned v jednatřiceti duelech si připsal plný bodový zisk. Svěřenci Martina Janečka tak měli dobře nakročeno v boji o Chance ligu. Jenže osud tomu zřejmě moc nepřál. Play off bylo zrušeno vinou vyhlášení nouzového stavu, a to znamenalo předčasný konec sezóny. Nicméně český hokejový svaz nabídl vítězům skupin 2.ligy možnost účasti v Chance lize, kterou využili všichni. Dnešní článek budeme věnovat především číslům. Podíváme se například na produktivitu hráčů nebo na úspěšnost vhazování. Nebudou chybět ani statistiky gólmanů a dozvíme se, kdo byl nejtrestanějším Drakem.

SKUPINA ČEZ

Nejproduktivnějším hráčem Honza Milfait

Honza Milfait prožil v uplynulém ročníku sezónu snů. Neuvěřitelných 70 bodů, 31 vstřelených branek a 39 asistencí, tak zní bilance klíčového hráče Šumperka. Není tedy divu, že kromě kanadského bodování ovládl statistiky v počtu asistencí. Mezi střelci pak dominuje kanonýr s číslem 23, Daniel Vachutka. Vachutka získal v sezóně 68 bodů za 33 gólů a 35 asistencí. Třetí místo patří poslednímu útočníkovi první lajny, Tadeášovi Jarošovi. Nejlepším obráncem se pak stal kapitán Draků Petr Gewiese a první pětku uzavírá talentovaný Daniel Spratek.

Honza Milfait byl zvolen nejlepší útočníkem a hráčem sezóny 2019/2020 ve 2. lize skupiny Východ. (Foto: Věra Václavková).

Mistři početních výhod, Daniel Vachutka a Daniel Spratek

Prvním místem se mohl Daniel Vachutka také pyšnit v počtu vstřelených branek při početní výhodě, ovšem musel se o něj podělit s Danielem Spratkem. Oba jmenovci nadělili svým soupeřům po osmi gólech v přesilové hře. Hned v závěsu jsou dva obránci, kteří mají po šesti brankách. Jsou jimi Petr Gewiese a Tomáš Drtil. Čtyřikrát pak potrestal soupeřovu nedisciplinovanost Dominik Pokorný. Celkem se Drakům podařilo vstřelit 45 gólů v přesilové hře.

Daniel Vachutka a Daniel Spratek čarovali v početních výhodách. (Foto: Věra Václavková).

Honza Milfait přeborníkem v oslabení

Milfait se cítil na ledě skvěle za každé situace. Nezaskočila ho ani hra v početní nevýhodě. V oslabení se mu podařilo skórovat hned ve třech zápasech. Své schopnosti zužitkoval ve dvou případech proti Novému Jičínu a jednou proti Havlíčkovu Brodu. Jeden gól v oslabení dále vstřelil Daniel Vachutka, Tadeáš Jaroš, Daniel Spratek a Petr Gewiese.

V početní nevýhodě kraloval Honza Milfait. (Foto: Věra Václavková).

Sedmička hráčů má v průměru jeden a více bodů na zápas

Budeme se ještě několikrát opakovat, ale Honza Milfait ovládl ve statistikách, co se dalo. Šumperská šestašedesátka získala v průměru téměř 2 body na zápas. Hned v závěsu je zkušený Daniel Vachutka. Už s větším odstupem je na 3. místě Tadeáš Jaroš, který má v průměru 1,36 bodů na zápas. Lze předpokládat, že právě první formace byla postrachem soupeřů. Do sedmičky nejlepších se vešel kapitán Petr Gewiese, Daniel Spratek, Adam Kofroň a Tomáš Drtil.

První lajna ve druhé lize doslova řádila. (Foto: Věra Václavková).

Úspěšná kategorie plus/mínus

Tento statistický údaj vypovídá o pozitivní a negativní účasti hráčů u vstřelené branky. S tím taktéž souvisí počet vstřelených a inkasovaných gólů mančaftu. Draci měli parádní sezónu a v základní části dokázali vstřelit neuvěřitelných 211 branek, přičemž obdrželi pouhých 89. V této kategorii měl nejlepší hodnoty Daniel Vachutka. Jeho plusové body se zastavily na padesátce. Skvělou pozitivní účast na ledě měl obránce Daniel Kabelka. Rovněž pro něj, jako pro nováčka, byl uplynulý ročník úspěšný. Bronzovou příčku pak získal Honza Milfait.

Draci nadělili svým soupeřům krásných 211 gólů. (Foto: Věra Václavková).

Úspěšnost střel a zase Honza Milfait

Centr první formace získal prvenství i co se týče úspěšnosti střel. Ve čtyřiačtyřiceti utkáních poslal na bránu 121 střel, z nichž 31 skončilo gólově. Honza Milfait se tak mohl pyšnit úspěšností 25,62 %. Sekundovala mu šumperská třiadvacítka. Daniel Vachutka byl nejproduktivnější ve střelbě na bránu. Ze 161 pokusů bylo 39 úspěšných a jeho úspěšnost činila 20,50 %. Třetím procentuálně nejúspěšnějším hráčem byl překvapivě Daniel Hroch. Na bránu vystřelil podstatně méně krát, ale jeho úspěšnost se zastavila na 16,90 %. V TOP 10 se nacházejí i dva obránci, Petr Gewiese a Tomáš Drtil.

Honza Milfait se stal také procentuálně nejúspěšnějším střelcem šumperského týmu. (Foto: Věra Václavková).

Vítězem vhazování Jakub Müller

Když bychom hledali nejúspěšnějšího hráče na buly, museli bychom zapátrat až ve 4. lajně. Právě čtvrtou lajnu zdobil centr Jakub Müller, který vyhrál nejvíce vhazování s úspěšností úctyhodných 64,70 %. Dalším centrem výborným na buly se stal Daniel Spratek. Stříbrnou pozici získal s úspěšností 57,40 %. Bronzová příčka pak patřila ruskému forvardovi Vladimíru Antonovi. Svým specifickým postojem při buly bavil publikum a zřejmě to přineslo své ovoce i ve hře. Úspěšnost vyhraných buly u Antonova činila 57,10 %.

Jakub Müller byl nejúspěšnějším centrem na buly. (Foto: Věra Václavková).

Nejtrestanějším hráčem kapitán Petr Gewiese

Petr Gewiese si umí u soupeřů vydobýt respekt, ovšem někdy je to za hranicí pravidel. Šumperský kapitán usedal na trestnou lavici nejčastěji a výsledkem bylo 78 trestných minut. Druhým nejtrestanějším hráčem se stal obránce Tomáš Sedlák se 42 minutami. Trojici hříšníků uzavřel Daniel Kabelka, který se provinil 38 trestnými minutami.

Kapitán Draků Petr Gewiese strávil 78 minut na trestné lavici. (Foto: Věra Václavková).

V hlavní roli Michal Wanecki a Marek Peksa

Šumperk se v sezóně 2019/2020 mohl opírat o skvělé výkony dvojice Michal Wanecki a Marek Peksa. Trenér Martin Janeček nezvolil jednoznačnou jedničku na postu gólmana, naopak stejnou šanci dal oběma brankářům. Michal Wanecki odchytal 21 utkání, Marek Peksa o 3 utkání méně. Nutno podotknout, že se Marek Peksa vrátil do domácího prostředí až v průběhu sezóny. Jeden duel pak odchytal mladičký Dalibor Venouš. Z toho plyne i počet odchytaných minut a zákroků. Michal Wanecki za 1210 minut předvedl 591 zákroků. Marek Peksa chytal 1085 minut a zasáhl v 565 případech. Dalibor Venouš pak zneškodnil 26 střel.

Šumperský mančaft se mohl opřít o skvělé výkony obou gólmanů. (Foto: Věra Václavková).

Kdybychom měli zhodnotit počet inkasovaných branek, je na tom lépe Marek Peksa, který obdržel 38 gólů s průměrem 2,1 branek na zápas a s úspěšností 93,30 %. Michal Wanecki inkasoval 51 gólů s průměrem 2,53 branek na zápas a s úspěšností 91,40 %. Dalibor Venouš inkasoval pouze dvakrát s průměrem 2 branky na zápas a s úspěšností 92,30 %. Šumperští gólmani tak patřili mezi nejúspěšnější strážce brány 2.ligy skupiny Východ a významně se podíleli na postupu zpět do CHANCE ligy. A jejich legendární oslavy vítězství mají v paměti všichni fanoušci.

Marek Peksa a Michal Wanecki patřili k nejúspěšnějším brankařům 2. ligy skupiny Východ. (Foto: Věra Václavková).