Na sezónu 1998/1999 v Šumperku nikdy nezapomenu, tvrdí PAVEL ZDRÁHAL

Na sezónu 1998/1999 v Šumperku nikdy nezapomenu, tvrdí PAVEL ZDRÁHAL

Jaroslav Svoboda, neděle 29.9.2019
Další vydařený týden mají za sebou šumperští Draci. Nejprve doma porazili Opavu 8:1, poté dobyli tvrz Valašského Meziříčí, odkud se moc bodů nevozí. Je z toho šest výher v řadě a první místo v tabulce, již s pětibodovým náskokem. Co víc, Draci předvádí výborný hokej, divácky atraktivní. Podobně se prezentovali například Papíroví Draci v sezóně 1998/1999, kdy nakonec vybojovali onen historický postup do 1. ligy. Jedním z hlavních strůjců tehdejšího hokejového šílenství ve městě se stal PAVEL ZDRÁHAL. Právě on pak ve středu 25. 9. přijel do Šumperka jako trenér opavského klubu. De facto absolvoval cestu, která stála na začátku jednoho z nejúžasnějších hokejových zážitků v kariéře. Nicméně když se prvně vydával z tehdy extraligové Opavy do Šumperka, za trest a bez možnosti odvolání, cítil spíše naštvání a nechuť. Přiznal to i po samotném utkání a o emocemi a vzpomínkami nabité povídání někdejšího skvělého útočníka vás prostě ochudit nemůžeme.
SKUPINA ČEZ

Na šumperské střídačce stál Martin Janeček, na opavské Pavel Zdráhal. Je to další důkaz, že cesty jsou nevyzpytatelné. Martin Janeček tehdejší boje šumperských Draků o postup také zažil. Jenže jako soupeř, v legendární baráži o postup v sezóně 1997/98, kdy jako člen týmu Banka Haná Prostějov překazil Drakům sny o postupu. Po sezóně však zamířil do Olomouce, odkud zase pro změnu mířil jistý Pavel Zdráhal do Opavy. Tehdy extraligového otloukánka, který po sezónách na chvostu tabulky chtěl konečně něco uhrát. Začátkem kalendářního roku 1999 však musel Pavel Zdráhal z Opavy pryč. Za trest. A rovnou o dvě soutěže níž, do Šumperka. Tím začal jeden velký příběh.

„Dnes (pozn.: rozhovor proběhl ve středu 25. 9. 2019) jsem o té sezóně 1998/1999 mluvil se svým spolupracovníkem Alešem Tomáškem. Když se mě někdo zeptá, neřeknu na nejúspěšnější, ale na největší zážitek z kariéry, tak musím říci, že to byla tato sezóna. Od února 1999 jsem v Šumperku hostoval do konce sezóny a podařil se nám postup. Stmelila se skvělá parta. Všem to šlo, předváděli jsme parádní hokej,“ vzpomínal Pavel Zdráhal. „Oslavovalo půl Šumperka, to je prostě nezapomenutelné, opravdu, na tohle nikdy nezapomenu. Jestli tohle není ten nejsilnější můj zážitek, tak jeden z nejsilnějších určitě,“ dodal.

Cesta Pavla Zdráhala do Šumperka však nebyla idylická. Aby také jo, ukažte na hráče, který by s radostí přijal informaci o tom, že za trest míří o dvě soutěže níže, do nějakého Šumperka. U odchovance Vítkovic to bylo ještě složitější. „Začátek byl pro mne těžký, motivaci jsem neměl žádnou. Já byl za trest poslán z Opavy do Šumperka. Na základě nějakého prohlášení v novinách, kdy jsem něco řekl a asi jsem pobouřil vedení klubu,“ nastínil Zdráhal důvod, proč byl vyhnán do Šumperka. První zápasy za Draky pak rozhodně žádné terno nebyly. „Nezbývalo mi, než se k tomu postavit čelem. Po třech zápasech, kterými jsem se opravdu v šumperském dresu nějakým způsobem protoulal, jsem si sedl s Dušanem Bařicou a Pavlem Kormundou. Sedli jsme si herně, výsledkem toho byl pak nejen postup, ale hlavně se dařilo všem.“.

Pavel Zdráhal se stal jedním z hlavních hrdinů týmu HC Papíroví Draci Šumperk ze sezóny 1998/1999. Podle oficiálních statistik odehrál 25 zápasů, ve kterých vstřelil 20 branek a na 19 jich přihrál. Nikdy předtím ani poté šumperský dres neoblékl, nadále však zůstává ve vzpomínkách pamětníků tehdejší sezóny jako jeden z klíčových mužů bojů o postup.

V Šumperku sice Zdráhal strávil jen pár měsíců, ale na kolektiv, se kterým vybojoval postup do 1. ligy, si pamatuje velmi detailně. „Pamatuji si tu na všechny. Každého mám nějakým způsobem v paměti. Ta sezóna byla opravdu parádní, slavilo se na náměstí. Pro město to byl historický postup. A v podstatě jsem počítal s tím, že bych tu mohl zůstat. Říkal jsem si, no co, Opava mě asi nebude chtít. Ale stalo se to, že Opava se přestěhovala do Havířova,“ vzpomínal Zdráhal nejen na postup, ale i na to, co po něm následovalo. A zatímco vytáhlý útočník definitivně zakotvil v extralize, roky další z pohledu šumperského hokeje už tak slavné nebyly. „Podařily se mi tři velmi úspěšné sezóny v extralize, naopak v Šumperku skončil sponzor a šlo to pomalu dolů. I když se hrála první liga, tak euforie opadla. Mně tak zůstaly ty nejlepší vzpomínky,“ přiblížil další osud své kariéry Zdráhal.

Ve statistikách se všeobecně píše, že Pavel Zdráhal ve 25 zápasech nasbíral 20 gólů a 19 asistencí. Pomohla tahle senzační bilance Zdráhalovi zpět do extraligy? „Jsem statistik, je pravda, že se všude píše 25 zápasů. Já zase počítal, že jsem odehrál nějakých 22 zápasů a v nich měl snad 21 či 22 gólů a 21 asistencí, že jsem to měl snad 1+1 v průměru. Ale to není tak podstatný. Ale jsem trošku postižený na statistiky. Ale k té hře, já se tu jednoduše cítil fantasticky. Tady v té společnosti kluků, kteří mě skvěle přijali, byla sranda. I to zapíjení postupu bylo fantastické. A sebevědomí mi samozřejmě stouplo. Zároveň jsem si však uvědomoval, že druhá liga je přece jen něco jiného než extraliga. V Havířově jsem také začínal ve čtvrté pětce a nebylo to jednoduché, ale asi mi to pomohlo. A jsem za to rád. Ty tři následující sezóny se mi opravdu podařily a byly nejspíš nejlepší v kariéře. A je dost možné, že právě tady jsem nabral to potřebné sebevědomí, které mi předtím chybělo,“ rozpovídal se muž, který v extralize oblékal dresy Havířova, Litvínova, Třince, Vítkovic či Vsetína i pražské Sparty.

Barážové zápasy má v hlavě pořád. Jeden po druhém a detailně. „Začínali jsme v Brodě, uhráli jsme remízu a hrozně jsem se tam trápil. V Ústí to bylo takřka to samé, ale to si pamatuji do teď, jak mi Karel Tureček při powerplay poslal přihrávku a já dával do prázdné. Rázem jsme měli po dvou zápasech tři body a čekaly nás tři zápasy doma,“ vzpomínal i po 20 letech detailně Zdráhal. „Jeli jsme domů a čekaly nás Kometa, Havlíčkův Brod a Ústí nad Labem. Duel s Kometou byl pravděpodobně klíčovým v celé baráži. Na křídlo šel ke mně Milan Ministr a vstřelil hattrick, sám jsem dal gól, tři nahrávky Milanovi a vyhráli jsme 4:1. A to byl ten nejsilnější zážitek. Pak jsme lehce střihli Brod a nakonec si poradili i s Ústím, byť jsme se trápili, tak 5:3. Nakonec jsme jeli do Brna, a ten zápas bych už nekomentoval,“ usmíval se Zdráhal. V Brně Draci v utkání dvou jistých účastníků příští sezóny 1. ligy prohráli 6:10, v exhibičním tempu.

PAVEL ZDRÁHAL

Pavel Zdráhal se narodil 20. července 1971 v Ostravě. Mládežnickými výběry prošel ve Vítkovicích, kde také v sezóně 1988/89 nakoukl poprvé do nejvyšší soutěže. Ostravský klub poprvé opustil v roce 1992, kdy zamířil na vojnu. Strávil ji v Jihlavě a v Táboře, kde tehdy chytal Dušan Salfický a v útoku nastupoval i Petr Boháč, se kterým se sešel znovu až v Šumperku. V nejvyšší československé či české soutěži oblékal kromě Vítkovic i dresy Jihlavy, Opavy, Havířova, Zlína, Litvínova, Třince, Vsetína a pražské Sparty, tedy hned devíti klubů. Krátce působil i v zahraničí, dva roky v polském Jastrzebie a sedm zápasů odehrál ve francouzském klubu Villard-de-Lans. Kariéru ukončil sezónou 2011/2012 v Porubě. Syn Patrik je také hokejista, aktuálně člen kádru extraligových Vítkovic. Má na kontě také 11 reprezentačních startů.