Draci mají první bod, s Havířovem padli v prodloužení

Draci mají první bod, s Havířovem padli v prodloužení

Kateřina Glogarová, Alena Ryšavá, středa 16.9.2020
Po vysoké prohře ve Vsetíně se Draci představili poprvé na domácím ledě. Na první branku si diváci museli počkat až do druhé třetiny, kdy tribuny rozjásal Daniel Kabelka, který využil početní výhodu. Šumperk se ovšem z vedení dlouho neradoval, o dvě minuty později vyrovnával taktéž z přesilové hry Roman Szturc a do kabin se tak šlo za stavu 1:1. Ve třetí periodě se dostali hosté do vedení, když domácí obrana propadla a Szturc pak naservíroval kotouč Lukáši Bednářovi, který překonal Marka Peksu. Šumperští hráči na tuto trefu zareagovali o sedm minut později. Domácí publikum dokázal podruhé v utkání rozšťastnit Tadeáš Král, který využil zaváhání Aleše Stezky. Po šedesáti minutách jsme vítěze nepoznali a tak o utkání muselo rozhodnout prodloužení. V něm se dokázal prosadit dnes dvougólový střelec Roman Szturc a rozhodl tak, že v Šumperku zůstane jeden bod.
SKUPINA ČEZ
2.kolo středa 16.9.2020
DRACI PARS ŠUMPERK - HC AZ Havířov 2010
DRACI PARS ŠUMPERK - HC AZ Havířov 2010
2:3p
(0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 26. Kabelka (T. Král, Uhlík), 54. T. Král (Řezáč, Kratochvíl) – 28. Szturc (Adamský, Lytvynov), 47. Bednář (Szturc, Lytvynov), 65. Szturc (Mrkva) . Rozhodčí: Doležal, Barek – Hanzlík, Zedník. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. Diváci: 538. Střely na branku: 29:37. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.
Peksa – Kabelka, Gewiese, Nepokoj, Řezáč, Dosek, Věntus, Weintritt – Baláž, Milfait, Jaroš – Kratochvíl, Tadeáš Král, Bernovský – Hroch, Spratek, Uhlík – Krejčiřík, Scheuter, Kučera.
Stezka – Kachyňa, Rutar, Rašner, Lytvynov, Chroboček, Dajčar, Ševěček –Procházka, Seman, Kotala – Adamský, Bednář, Szturc – Doktor, Cihlář, Sklenář – Fridrich, Maruna, Mrkva.

Komentář k zápasu

Z počátku první periody byli aktivnější domácí. V 16. minutě byl do obrovské šance Balážem vyslán kapitán Draků, Gewiese, ten ale svou střelu zacílil příliš vysoko nad Stezkovu klec. V polovině třetiny Šumperané čelili dvěma početním nevýhodám. V obou ale domácí mužstvo ukázalo obětavost při blokování střel, a ty které nebyly zblokovány, opět bravurně likvidoval Peksa. On, ale i jeho brankářský oponent Stezka, začarovali své klece a do šaten se mířilo za bezbrankového stavu.

Druhá dvacetiminutovka byla ze začátku opět v režii Draků. Domácí neproměnili téměř stoprocentní šanci. Hostující gólman vyrazil střelu Kabelky pouze na hokejku Milfaita, který si Stezku položil, ale namísto prázdné brány, trefil pouze tyč. Draci ale tímto nepolevili. Ve 26. minutě vystřelil od modré čáry Daniel Kabelka, který tvrdou ránou překonal Stezku. Draci se však z vedení dlouho neradovali. Ve 27. minutě byl vyloučen domácí Weintritt a hosté nabídku na srovnání využili. Do té doby bezchybný Peksa, vyrazil střelu Adamského pouze před sebe, kde stál připravený Roman Szturc, který svou dorážkou srovnal stav na 1:1. Hostům i domácím byla ve druhé části nabídnuta dvojnásobná přesilovka. Ani jeden z týmů výhody nevyužil, další branku si nikdo nepřipsal a do kabin se odcházelo za vyrovnaného, jednobrankového stavu.

Ani začátek třetí třetiny nebyl výjimkou, aktivněji začali opět domácí. Daniel Spratek ujel sám vstříc Stezkovi, ten jeho střelu zlikvidoval svými betony. Ve 46. minutě to ale byli hosté, kdo šel do vedení. Na druhé brance Resimoda se opět podílel Roman Szturc, ten se však tentokrát rozhodl ze své pozice nestřílet, ale poslal pěkný pas na úplně volného Lukáše Bednáře, který zakončoval do prázdné brány. V 54. minutě domácí srovnali, Jakub Řezáč našel před brankou Tadeáše Krále, který svou střelou za Stezkova záda srovnal na 2:2. Základní část víc branek nepřinesla, proto následovalo pětiminutové prodloužení 3 na 3.

Prodloužení dopadlo šťastněji pro hosty. V jeho samém závěru ujel sám na branku autor první branky AZetu, Roman Szturc, který podruhé v dnešním utkání překonal Peksu. Z prvního domácího utkání nového ročníku CHANCE ligy si Draci odnáší bod.

Ohlasy trenérů

Martin Sobotka (DRACI PARS ŠUMPERK): Utkání bylo velice vyrovnané a myslím si, že dělba bodů je v pořádku. Ostatně my jsme měli spousty šancí, ale před koncem jsme třeba mohli inkasovat kvůli oslabení. V zápase jsme se někdy neudrželi a byli příliš útoční. Z toho pramenil například druhý inkasovaný gól. Takové zkušené mančafty pak nemají problém této příležitosti využít. Do Litoměřic pojedeme povzbuzení z prvního bodu v sezóně. Sice dnes dostali od Sokolova dvanáct gólů, ale myslím si, že pro nás je to horší než kdyby prohráli 0:3. Jde o to, že teď budou chtít to zaváhání napravit.

Jiří Režnar (AZ Heimstaden Havířov): Možná si někdo myslí, že dva body ze Šumperku jsou málo, ale já si myslím, že soutěž bude zpočátku velmi vyrovnaná a nikdo vám nedá nic zadarmo. Dneska to byl kvalitní zápas, bylo to hodně o prvním gólu. Podařilo se nám otočit skóre na naši stranu, ale po drobné chybě jsme inkasovali. V prodloužení jsme byli šťastnějším týmem my, a proto bereme dva body. Doufám, že z kluků konečně spadla určitá nervozita a tlak, který na ně vznikl jako na favorita a v sobotu už to bude ten starý, dobrý AZ jako minulé sezóny.

Fotografie ze zápasu