Fantazie v Hodoníně - Lakosil vynuloval Drtiče a Draci míří do finále!

Fantazie v Hodoníně - Lakosil vynuloval Drtiče a Draci míří do finále!

Jaroslav Svoboda, čtvrtek 22.3.2018
Neuvěřitelný příběh sepsala semifinálová série mezi hodonínskými Drtiči a Šumperkem! Ten po třech utkáních prohrával v sérii 1:2, bojoval s virózami a nemocemi, doma však Drtiče přestřílel 7:5! A v Hodoníně? Šumperská parta se semkla a v čele s bezchybným Vlastimilem Lakosilem vyhrála rozhodující duel celé série! Draci slaví společně s početnou enklávou šumperských příznivců přímo na hodonínském stadionu postup do finále po vítězství 3:0. Jde se dál!
SKUPINA ČEZ
SF5 čtvrtek 22.3.2018
SHKM Hodonín - DRACI PARS ŠUMPERK
SHKM Hodonín - DRACI PARS ŠUMPERK
0:3
(0:2, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Králík (Vachutka), 10. Vachutka (Cink), 53. Cink (Sedlák, Vachutka). Rozhodčí: Fiala, Přikryl - Poruba, Konvička. Vyloučení: 7:9. Bez využtí. Diváci: 1910.
O. Haloda – J. Sedlák, Mojžíš (A), Hladiš, Miklík, Žabčík, Kužílek, M. Haloda – Matula, Peš (C), Peška – Jurča, Vaněk, Matějka – Hajný, Charvát, Kadlec – Kuba, Černohous, Venclík – Sajdl (A)
Lakosil – Schejbal, Šťáva, Ďurkáč, Gewiese, Řezáč, T. Sedlák (C) – Kovařík, Hroch, Lehečka – Vachutka, Müller, Králík – Skopal, Půhoný, Fischer – Vymazal (A), Cink (A), Ostřanský

Komentář k zápasu

Stejně jako proti Kopřivnici i semifinálová série s Hodonínem se protáhla do pátého, rozhodujícího zápasu. Tentokrát ale Draci neměli v klíčovém boji výhodu domácího prostředí, ale museli zamířit na horkou půdu bouřlivé haly Václava Nedomanského v Hodoníně. I proti Šumperk vyrazil k utkání s předstihem, v Hodoníně poobědval a měl možnost spočnou i v hotelových pokojích.

Vyprodaný hodonínský zimák možná očekával aktivnější vstup do utkání, ale byli to spíš hosté, kteří hrozili. Ve třetí minutě se Půhoný k zakončení nedostal, v osmé minutě pak Haloda, který dodstal před Kotvanem v domácí brance přednost, vychytal Milana Ostřanského. Za chvíli se ale Draci dočkali zaslouženého vedení. Vachutka předal krásnou přihrávku Lukáši Králíkovi, který otevřel skóre zápasu. I v dalších chvílích byli hosté lepším týmem, Kovařík ani Lehečka sice ještě náskok nezvýšili, v čase 9:33 však Haloda inkasoval podruhé. Souhra dvou odchovanců šumperského hokeje slavila úspěch, Cink zpoza branky naládoval Danielu Vachutkovi, který na zadní tyč zakončil přesně.

Nečekané vedení 2:0 mírně zatřáslo domácím celkem, ten nijak nezářil ani během vyloučení Ďurkáče. Naopak Kovařík byl v 17. minutě blízko dalšímu šumperskému gólu, tečovaný puk ale těsně minul branku Drtičů. Následující souvislejší optický tlak domácích ukončil až Pešův faul u mantinelu.

V úvodu druhé třetiny se ale karta obrátila, domácí ještě ani nedohráli plné dvě minuty v oslabení a vyloučen byl Tomáš Sedlák. Jenže Vlastimil Lakosil i nadále pozorně čelil domácím výpadům. A ve 27. minutě mu výrazně pomohla i konstrukce branky, kdy Matula zahrál na břevno šumperské klece. Další souvislý nápor domácích však nepřišel, Šumperk aktivně bránil a snažil se nezůstávat dlouho schovaný v defenzívě. Ve 35. minutě mohli zvýšit domácí vedení Půhoný s Kovaříkem, ale bohužel kotouč do sítě nedostali. Neuspěl ani Schejbal, který v dobré pozici přestřelil Halodovu branku. Krušný závěr třetiny však překonali domácí. V oslabení se vytáhl Lakosil proti Kadlecovi, v poslední vteřině zkoušel snížit Vaněk, ale jemu zase puk přeskočil hůl.

Do třetí třetiny samozřejmě a zcela logicky vstoupili aktivněji domácí. Ve 42. minutě byl blízko snížení Kužílek, ještě větší šanci měl Jurča, toho ale fantasticky vychytal Lakosil. Velkou šanci si vypracovali i Draci, Řezáč se z pozice obránce dostal až před branku, tam se mu však přihrávka od Vachutky zamotala pod nohy. Výrazně pak mohli Draky přiblížit postupu Kovařík a Půhoný, v úniku však ve velké šanci neuspěli. Přesto přišla třetí trefa hostů. Sedlák vypálil od modré a Vladimír Cink tečoval střelu za záda Ondřeje Halody!

Draky však čekaly ještě horké chvilky. Po faulech Šťávy a Cinka museli totiž do tří, jenže Lakosil si postavil hlavu a po pro změnu faulu domácího Matuly se postup šumperskému týmu značně přiblížil. Drtiči poté zkoušeli vše možné, několikrát hráli bez brankáře, ale Vlastimil Lakosil prostě zaklel svou branku. Šumperk dokonal v Hodoníně heroický obrat v sérii a může se těšit na finálovou bitvu s Porubou!

Ohlasy trenérů

Roman Čechmánek (Hodonín):
Dnes jsme hodně chtěli. Bylo vidět, že kluci bojovali a nechali na ledě maximum, ale ne vždy se všechno podaří podle plánu. Na začátku jsme po našich dvou chybách dostali dvě branky a potom jsme museli hrát do plných a to vždy stojí hodně sil. Hráčům nelze upřít snahu, ta tam určitě byla, nejen dnes, ale v celé sérii. Škoda toho předešlého utkání, tam byla naše hra dobrá a určitě jsme měli na to abychom tam zvítězili, ale to se zase nepovedlo. Ukázalo se, že jak Hodonín tak Šumperk má kvalitní vyrovnané týmy. Postoupil o něco lepší a šťastnější tým a nezbývá mi nic jiného než soupeři pogratulovat.

Jozef Zavadil (Šumperk):
Jako první musím poděkovat naším hráčům za obětavost, disciplinovanost a dobrou předvedenou hru. Celá série byla velmi kvalitní, po hokejové stránce to bylo náročné, když jsme měli v nohách o pět zápasů více. Jsme samozřejmě velmi šťastní, že jsme to zvládli a už se začneme chystat na neděli na první finále s Porubou. Je to, ale šílené hrát během dvaceti dní deset zápasů, ale to je playoff. Kluci dnes splnili všechno to, co jsem po nich chtěl, to byl klíč k úspěchu. Velké dík patří Lakosilovi. Dnes se ukázala jeho zkušenost s takovými zápasy. Možná kdyby Hodonín dal branku tak by zápas vypadal asi jinak, ale my jsme jejich taktiku lehce přečetli a byli jsme na ni připravení.