První třetina rozhodla o vítězství Draků v zápase plném emocí a trestů

První třetina rozhodla o vítězství Draků v zápase plném emocí a trestů

Jaroslav Svoboda, Martin Schwarz, středa 17.1.2018
Šumperští hokejisté podruhé v letošní sezóně na svém ledě porazili favorita soutěže z Poruby, stejně jako v prvním případě i tentokrát dala základ k výhře první třetina. Draci ji vyhráli 5:0, v dalších minutách se stal hlavní oporou domácích brankář Vlastimil Lakosil. Ten držel čisté konto až do průběhu třetí třetiny, ve které hosté snížili na konečných 2:5. Závěr utkání se pak nesl i v často tvrdém a nervozním duchu, čemuž napomohl místy velmi úzkostlivý metr hlavního rozhodčího. Ten v poslední dvacetiminutovce rozdal 116 trestných minut včetně jeho trestu ve hře.
SKUPINA ČEZ
37.kolo středa 17.1.2018
DRACI PARS ŠUMPERK - HC RT TORAX PORUBA 2011
DRACI PARS ŠUMPERK - HC RT TORAX PORUBA 2011
5:2
(5:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 1. Cink (Řezáč, Půhoný), 8. Vachutka (Půhoný, Cink), 10. Králík (Vymazal), 13. Gewiese (Půhoný, Sedlák), 20. Vachutka (Sedlák, Cink) - 47. Luka (Ollender, Jaroš), 57. Zdeněk (Luka, Janota). Rozhodčí: Vrba - Vašíček, Kráĺ. Vyloučení: 10:6, navíc Vymazal (SUM) trestné střílení, držení protihráče, Kaluža (POR) 5 + do konce utkání zásah do oblasti hlavy a krku, Haas (POR) 10 minut osobní trest + trest do konce utkání nesportovní chování, Dresler (POR) trest ve hře za nesportovní chování, Flašar (POR) do konce utkání za nesportovní chování, Fojtík (POR) 5 + do konce utkání za hrubost. Využití: 2:1. Diváci: 648. Průběh utkání: 5:0, 5:2.
Lakosil – Schejbal, Šťáva, Ďurkáč, Bažant, Geweise, Řezáč, Sedlák (C) – Kovařík, Hroch, Lehečka, Vachutka, Muller, Králík, Půhoný, Fischer, Vymazal (A), Cink (A), Ostřanský
Kůdela (od 10. do 20. minuty Kubáň) – Dresler (A), Janota, Hryciow, Kaluža, Puškár, Adam – Ballner, Haas, Káňa J., Finsterle, Káňa T., Zdeněk (A), Zachar (C), Jaroš, Fojtík, Gelnar, Ollender, Luka.

Komentář k zápasu

Už od prvního padnutí kotouče na led bylo na co koukat. Vždyť na časomíře neutekla ani jedna celá minuta a Vladimír CINK tečoval do sítě porubského brankáře Kůdely ránu Jakuba Řezáče. Sotva přišli šumperští fandové do hlediště, zvedali ruce a šály nad hlavy – 1:0. Hostující Samuel Ollender v 6. minutě neproměnil trestné střílení, což ho mohlo chvíli později mrzet ještě více, protože Daniel VACHUTKA zakončil samostatný únik výbornou bekhendovou kličkou a zvýšil na 2:0 pro Draky. Když pak v 10. minutě využil Lukáš KRÁLÍK zmatku po vhazování v útočném pásmu a poslal do zařízení Ostravanů třetí puk, poroučel se Hynek Kůdela z klece na střídačku.

Ani jeho kolega Andreas Kubáň si moc dobře nevedl. Šumperští hráli přesilovku, Petr GEWIESE gólmana překvapil střelou z úhlu. Kotouč proskotačil za čáru a s červenobílými to vypadalo zle. Trápení Poruby prohloubil vteřinu před prvním odchodem do kabin svou druhou trefou utkání Daniel VACHUTKA, jenž z předbrankového prostoru upravoval na 5:0.

Zatímco úvodní dvacetiminutovka nabídla brankové hody, v prostřední části publikum marně čekalo na změnu skóre. Co ale stálo za pozornost, byla opětovná výměna v hostujícím modrém půlkruhu, místo Kubáně znovu chytal Kůdela. Větší šanci měl ve 28. minutě Josef Fojtík, ten ovšem trefil jen hokejku hráče před sebou. Ač diváci během prostřední části nespatřili góly, dočkali se aspoň vyloučení. Mimo jiné inkasoval pětiminutový trest a trest do konce zápasu ostravský obránce Marek Kaluža, který navíc odjížděl s krvavým zraněním hlavy na ošetřovnu.

Svěřenci Zdeňka Novosada šli do závěrečné třetiny s pohodovým náskokem 5:0, Poruba nicméně zbraně nesložila. Ve 47. minutě vstřelil gól naděje Vladimír LUKA, snížil na 1:5 z pohledu hostů, ti vrhli všechny síly do útoku. Necelé čtyři minuty před koncem základní hrací doby zužitkoval přesilovku Jiří ZDENĚK, u pravé tyče dorážel puk za bezmocného Vlastimila Lakosila – 5:2. Porubští ještě zkusili hru bez brankáře, ta jim dlouho nevydržela, protože přišly další tresty pro hráče koučů Flašara a Sršně.

Samotný závěr mače poznamenala řada vyloučení, na ledové ploše vzplály emoce. Bývalý Drak Marek Haas mířil do kabiny s dvojnásobným osobním trestem, pět minut a trest do konce zápasu vyfasoval Josef Fojtík. Aby toho nebylo málo, Dresler inkasoval trest ve hře za nesportovní chování, desítka přistála i na adresu porubského trenéra Aleše Flašara. Šumperk navzdory emotivnímu závěru dokráčel k zaslouženému vítězství 5:2, v tabulce se Ostravanům přiblíží na rozdíl čtyř bodů.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Novosad, trenér Šumperka: Bylo to dnes zajímavý. Ale vyhrálo se, to je důležitý. Před utkáním jsme si řekli, že na ně zkusíme vlítnout, vyšlo to. Jenže i za stavu 5:0 nám bylo jasný, že to soupeř nezabalí. To se ve druhé třetině potvrdilo, Poruba nás přehrávala, naštěstí Vlastimil Lakosil dnes měl svůj den a jen díky němu skončila třetina 0:0. Pokud jde o rozhodčí, já se k tomu moc vyjadřovat nechci. Ono, kdybychom prohrávali, tak na ně budeme nadávat. Ale taky chápu, že trenéři Poruby by je nejraději rozcupovali. Takový už hokej někdy je.

Tomáš Sršeň, trenér HC RT Torax Poruba: První třetina dala ráz celému utkání. Dlouho jsme nehráli, těžko říci, zda se to na výsledku podepsalo. Hráče jsme nabádali, ať nepřestávají hrát svou hru, měli jsme i šance. Trefili jsme tyč, ale prostě nám to dnes nespadlo do branky. Takovými klíčovými momenty bylo nevyužité trestné střílení. V závěru jsme ještě hráli přesilovku, zkusili jsme to v šesti, ale rozhodčí nám trochu přísně vyloučil hráče. Pak se odvíjel závěr utkání tak, jak se odvíjel.

Fotografie ze zápasu