Ofenzivní podívaná pro Porubu. Draci ve třetí třetině dotahovali marně

Ofenzivní podívaná pro Porubu. Draci ve třetí třetině dotahovali marně

Martin Schwarz, Gabriela Juříková, sobota 7.10.2017
Znovu se potvrdilo, že Poruba není oblíbeným soupeřem Šumperka. Svěřencům Pavla Hulvy nevyšla na ostravském ledě první třetina, prohráli ji 1:4 a do dalších částí zápasu měli co zlepšovat. K čemuž skutečně došlo, ve 14. minutě vstřelil první gól Draků Lukáš Králík. Domácí ale potvrdili výbornou produktivitu, trefovali se také při přesilových hrách, i proto nesli po čtyřiceti minutách do kabiny pohodlný náskok 6:2. Šumperští dokázali závěr mače částečně zdramatizovat, podruhé se prosadil VLADIMÍR CINK, jehož následovali Kovařík s Ostřanským. Jenže poslední slovo měla Poruba, ta nakonec porazila Draky divokým poměrem 9:5. Hattrick zkompletoval Jiří Zdeněk.
SKUPINA ČEZ
9.kolo sobota 7.10.2017
HC RT TORAX PORUBA 2011 - DRACI PARS ŠUMPERK
HC RT TORAX PORUBA 2011 - DRACI PARS ŠUMPERK
9:5
(4:1, 2:1, 3:3)
Branky a nahrávky: 4. Janota (Zdeněk, Kaluža), 7. Říha (Jaroš, Adam), 17. Luka (Říha, Adam), 20. Kaluža (Zdeněk, Jaroš), 21. Zdeněk (Janota, Káňa), 29. Zdeněk (Luka, Janota), 44. Jaroš (Říha, Ollender), 53. Zachar (Kaluža), 59. Zdeněk (Káňa, Kaluža) – 14. Králík (Cink, Ďurkáč), 40. Cink (Šťáva), 45. Kovařík (Šťáva, Půhoný), 48. Ostřanský (Müller, Schejbal), 51. Cink. Rozhodčí: Koziol – Bojda, Mikler. Vyloučení: 9:8, navíc Vachutka (SUM) 10 minut za nesportovní chování. Využití: 3:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 471. Střely na branku: 29:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1, 6:2, 7:2, 7:5, 9:5.
Kůdela – Dresler, Popela, Janota, Kaluža, Puškár, Adam, Slavík – Fojtík, Zachar, Ballner – Luka, Zdeněk, Káňa – Jaroš, Říha, Ollender – Sztefek, Schwarz, Gelnar
Lakosil (17. Svoboda) – Sedlák, Gewiese, Šťáva, Schejbal. Ďurkáč, Řezáč, Procházka – Vachutka, Vymazal, Půhoný, Kovařík, Lehečka, Králík, Hroch, Novosad, Cink, Skopal, Müller, Ostřanský

Komentář k zápasu

Kdo v sobotním slunném, ale chladném podvečeru zavítal do RT TORAX ARENY, neprohloupil. V první třetině zápasu domácího celku s Draky Šumperk totiž viděl pět gólů a celkem pohledný útočný hokej. Žádná schovávaná a defenzivní hra! Střelecké zápisy započali Porubští a to již ve čtvrté minutě, kdy se poprvé trefil Michal Janota, kdy celkem rychle využili domácí první početní výhodu. Janota si sjel na modré čáře na střed hřiště a jeho střela byla tak prudká, že i když ji Lakosil dokázal sklepnout mezi betony, puk prostě prošel. Po třech minutách se střelecky přidal Lukáš Říha hrající první utkání na porubském ledě, pak snížil porubské vedení v přesilovce Lukáš Králík a následně přišel ke slovu domácí hráč Vladimír Luka, který byl posledním, kdo dal Lakosilovi gól. Do brankoviště po třetím inkasovaném gólu totiž pustil Svobodu. Toho dokázal před první přestávkou, přesněji jedenáct vteřin, prostřelit Marek Kaluža.

Druhé dějství už tolik gólové nebylo. Více se rozdávaly trestné minuty a od druhé poloviny třetiny se hrálo hodně času čtyři na čtyři. Druhá třetina patřila gólově Jiřímu Zdeňkovi, který se postaral o oba přesilovkové góly. Z prvního se radoval, když si vyjel od modré čáry blíž k brance a vystřelil. Druhý byl snad z nacvičeného signálu, kdy na sebe strhl pozornost Vladimír Luka na levém křídle a Zdeněk si na pravém sjížděl před branku, kde navíc clonil i jeden porubský obránce. Zdeněk dostal přesnou křižnou přihrávku, čímž zakončil do odkryté brány. Svoboda neměl žádnou šanci reagovat. A když se podařilo v první třetině dát branku do šatny RT TORAX Porubě, stejný počin se podařil i Drakům před druhou přestávkou. Střela Šťávy dopadla na Kůdelu, který ovšem nedokázal kotouč zkrotit a poskakující puk kličkou dopravil do odkryté brány Vladimír Cink, čímž stanovil skóre po dvou třetinách na 6:2.

Třetí třetina byla gólově nejvyrovnanější – 3:3. Domácí trenéři si vybrali i oddechový čas, protože Šumperští se během šesti minut dostali na rozdíl dvou branek. To možná i pomohlo. Porubští se zklidnili, srovnali a nakonec utkání dotáhli do vítězného konce. Ale pěkně po pořádku. Domácí gólem Tadeáše Jaroše zvýšili vedení, ale Draci hráli dál svou tvrdou hru. Během šesti minut dali hosté tři góly, když se trefil mezi 46. a 51. minutou Lubomír Kovařík, Milan Ostřanský a pátou branku a svou druhou v utkání pak dal v oslabení Vladimír Cink.
Lubomír Kovařík nahodil puk skoro z brankové čáry a k podivu všech hledících se kotouč objevil za Kůdelou. Kudy prošel, nikdo pořádně nevěděl. Milan Ostřanský byl na konci akce, kterou započal Müller. Jeho střelu Kůdela jen vyrazil před sebe, kde však stál Ostřanský a poslal puk nad sedícího gólmana. A branka při šumperském oslabení vznikla tři vteřiny před vypršením trestu Šťávy, kdy Cink trestal porubské zaváhání při rozehrávce a střelou nad levé Kůdelovo rameno snižoval na rozdíl dvou branek.
Porubští si své vedení trpělivě udrželi góly Davida Zachara a Jiřího Zdeňka, který tak zkompletoval hattrick, když se v oslabení dostal za šumperskou obranu a sám tváří v tvář Svobodovi jej překonal bekhendovou kličkou a střelou pod víko. Do konce utkání zbývala minuta a dvacet jedna vteřin, což na další zkorigování výsledku mohlo hostům stačit, ale už nedokázali Kůdelu překonat.

Autor reportáže: Gabriela Juříková (hcporuba.cz)

Ohlasy trenérů

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Zápas se mi hodnotí dobře, protože jsme urvali tři body s velmi těžkým soupeřem, který je opravdu nepříjemný. Nabádali jsme kluky, že pokud na nás vlítnou, tak musejí být jen a jen trpěliví. Naštěstí se nám ale povedl úvod a do stavu 6:2 jsme měli zápas úplně pod kontrolou. Ještě o přestávce jsme klukům říkali, že Šumperk už hraje vabank a bude hrát na brejky. Pro ten výpadek ve třetí třetině není omluvy, Draci nás dokonce přinutili po našich neproměněných a jejich proměněných šancích vzít si time-out. To už mi opravdu došla trpělivost, protože poslední hráč má ještě za stavu 7:4 na začátku třetí třetiny tu drzost si udělat přes posledního hráče kličku. Museli jsme tak dohrávat na osm útočníků, ale zase klobouk dolů před tím závěrem, kdy jsme byli trochu rozhození, ale i tak jsme dokázali ještě dát dva góly a dovést zápas do vítězného konce. Kdybychom po oddechovém čase dostali ještě jeden gól, tak ten zápas mohl být opravdu veliká dřina. A kdybychom to luxusní vedení dokonce prošustrovali, tak to už bych se opravdu velmi styděl, protože jsme hráli dobře a dobře jsme utkání také rozehrané měli. Jak říkám, dobře to ale dopadlo.

Pavel Hulva (Draci Šumperk): Výsledek 9:5 je opravdu velmi divoký. Zápas se ale prakticky rozhodl už v první třetině, kdy jsme dostali tři laciné, ale velmi laciné branky. Mužstvo jako je Poruba si samozřejmě náskok do konce zápasu pohlídalo, a i když jsme se trochu ještě vraceli do zápasu, tak domácí mají opravdu velkou sílu vepředu a dokázali na naši branku vždy kontrovat. Soupeři gratuluji k vítězství.